Camere video – Ce trebuie sa stim cand cumparam o camera video

Camere video – Ce trebuie sa stim cand cumparam o camera video
June 17, 2020 No Comments Uncategorized

Bine ati venit dragi prieteni in universul camerelor de supraveghere . In foarte scurt timp vom lamuri cateva aspecte esentiale cu privire la  intrebarile pe care cu siguranta ni-le punem atunci cand vrem sa achizitionam un sistem de inregistrare video .   Ca in orice domeniu comercial exista o piata indescriptibil de variata si in continua extindere pe verticala.  Nu trec cateva luni si producatorii sustinuti de nenumarate magazine on line anunta aparitia in piata a unei noi camera video care depaseste cu mult tot ce ati vazut anterior . Dupa ce am montat camere care costa la producator cativa dolari si pana la unele la care numai ansamblul optic depaseste cateva mii bune de euro nu prea mai astept minuni tehnice .

Direct am sa va spun ca exista o infinitate de minciuni si o dezinformare cumplita cu privire la camerele video si toate astea sunt propagate de cei care le comercializeaza si intr-o masura mai mica de integratorii de sisteme, adica de aceia care le monteaza . Este adevarat ca unii vanzatori sunt la fel de neofiti si naivi ca  foarte multi dintre cumparatori ,dar asta nu-i impiedica sa promoveze si sa comercializeze camere  si sisteme video in general, care sunt sub orice standard din lumea intreaga . De fapt cand cineva achizitioneaza un sistem video trebuie sa urmareasca o chestiune esentiala si anume cum se vad inregistrarile din timpul noptii ? Asta este problema esentiala pentru ca in marea majoritate a situatiilor, evenimentele de interes se produc noaptea  si tocmai la lumina redusa camerele video isi pot arata valoarea sau dimpotriva nu sunt de niciun ajutor . Sunt convins ca fiecare dintre dumneavoastra ati vazut la tv diverse filme cu scene de efractie nocturne  captate cu camere video de supraveghere si imaginile sunt in majoritatea covarsitoare a cazurilor de neutilizat . Mai précis nu pot fi identificate fetele persoanelor implicate , ca sa nu mai vorbesc de faptul ca unii actioneaza mascati si orice detaliu mai ales de vestimentatie ar fi fost de un real folos .

Din ce cauza sunt aceste filme lipsite de claritate ? Raspunsul este foarte simplu . Pentru ca achizitorul a cumparat, probabil la sugestia unui vanzator foarte experimentat, prea multe camera video,  pentru o suma de bani prea mica  . Asadar este simplu !

Intotdeauna  va exista la un capat al “ firului telefonic” o persoana experimentata pe vanzari  care va afla din 1-2 intrebari, care par tehnice  , in ce categorie de bani “cade” clientul si ii va oferi “ solutia  optima pentru suma cea mai mica” . Evident ca vanzatorul nu a montat in viata lui o camera video  sau mai rau, vinde produse pe care le nici nu le-a avut vreodata in fata ochilor .

Din dorinta de a economisi o suma care de multe ori nu este foarte mare, cel care achizitioneaza face un fel de licitatie ,chiar daca uneori  nu constientizeaza aceasta ,iar singurul criteriu de care tine seama este PRETUL CEL MAI MIC . In plus daca a fost informat ca a primit pentru  40-50 Euro o camera video care are un illuminator in infrarosu care opereaza pana la 25-30m atunci se intrunesc in mod ideal conditiile unui rateu . Din mers fie spus o camera care sa aduca imagini pe deplin  viabile de la 30 m pe timp de noapte incepe cu 500Euro . Dar despre aceasta chestiune vom discuta ceva mai tarziu .  Exista bineanteles solutii acceptabile din punct de vedere financiar si care sa intruneasca cerintele cumparatorului , dar acestea de cele mai multe ori nu sunt cunoscute de vanzatorul on line sau nu vrea sa le ofere pentru ca acesta din urma cunoaste interesul nemarginit pentru pretul cel mai mic al primului.

In general vanzatorul on-line urmareste sa convinga cumparatorul identificat ca neavizat sa cumpere o camera foarte ieftina, decat sa riste cu un pret mare pentru un produs potrivit scopului, dar sa-l trimita direct in bratele concurentei . Aici este de fapt esenta comertului on line . Cumparatorul este bucuros ca a cumparat o camera video ieftina ,o monteaza cam cum crede el de cuviinta si sta linistit gandindu-se ca in caz de efractie sau un eveniment nedorit va avea o dovada filmata . Nimic mai fals . O camera ieftina nu va furniza imagini viabile , cu mare probabilitate nu va trece de unul sau doua anotimpuri ploioase, afara fiind  ,chiar daca este clasata ca fiind de exterior si chiar in ipoteza ca se dovedeste a fi slaba calitativa e incomod  de trimis inapoi la vanzator . Cu siguranta ca acesta din urma ii va explica faptul ca trebuie sa cumpere o alta camera mai scumpa ca sa obtina imagini mai bune . Mai tarziu vom vorbi  si de cateva chestiuni legale cu privire la montarea acestor sisteme de supraveghere in spatiile publice sau in incinta societatilor comerciale .

Amintesc anticipat ca imaginile obtinute prin mijlocirea unui sistem video de supraveghere fara autorizatie de instalare indiferent de locatia acestuia pot fi eliminate ca probe de catre autoritatile statului . Si aceasta chestiune o vom discuta avand ca baza legea 333 din 8 iulie 2003 cu completarile ulterioare .

Ce este de facut ? Apelati la o societate autorizata  de IGP care va evalua interesul cu privire la ceea ce trebuie supravegheat in spatiul propus si va furniza o solutie corecta astfel incat sa se obtina imagini viabile  . Astfel se poate obtine un proiect ,o lista de materiale, informatii  cu privire la furnizorii verificati  ,o  cotatie si de ce nu  chiar montajul intregului sistem .  Chiar si simpla consiliere va aduce pe ansamblu un castig  deoarece veti cheltui ce-i drept o suma ,dar stiti ce  va trebuie sa cumparati si ce este mai important  veti fi orientat cu privire la costuri . Procedand astfel aveti toate sansele sa beneficiati de suport tehnic pe mai tarziu si posibil in perioada post garantie .  Societatile comerciale trebuie sa obtina intai analiza de risc si in functie de aceasta trebuie sa se doteze cu instalatii de supraveghere si/sau detectie la efractie . Sa ne gandim ce se intampla daca din varii motive se defecteaza o camera video,un alimentator sau mai grav inregistratorul DVR/NVR, ori o camera cu IP iar vanzatorul este la sute de Km distanta .  Este complicat,de fapt imposibil  de dovedit ca o camera s-a defectat in perioada de garantie datorita unei supratensiuni dintr-o eroare de instalare sau din vina producatorului .

 

In curand vom discuta unele chestiuni tehnice care vor face putina “lumina” in cazul camerelor ieftine,  adica vom afla ce caracteristici tehnice sunt prezentate in mod exagerat sau chiar incorect de unii  producatori cu complicitatea vanzatorilor si  ce ar trebui sa se prezinte ,dar este ascuns .

Formulati  intrebari  pe adresa  de mail: scmelectrounivers@yahoo.com si  vom raspunde in acest blog in scurt timp .

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *